Vínšpacírka
- Špeciálne projekty
O projekte
1 mesto, 1 deň, 1000 chutí
Vínšpacírka je naša srdcovka. Vznikla spontánne, ako inak pri fľaši vína s priateľmi z Cechu hostinských v roku 2013, po trochu chaotickom pokuse o vínny festival. Vtedy sa začala písať história najkratšej a najbohatšej vínnej cesty, ktorá v samej podstate nemá na Slovensku svoju obdobu.
Vedeli sme, že ideme do rizika – vínna cesta v nevinohradníckom regióne? Tieto všetky predsudky sme museli zlomiť dobrým príbehom, špičkovým servisom pre vystavovateľov aj degustujúcich a zaujímavým programom. Za desať rokov budovania tejto značky sa nám podarilo dostať do vinárskych kalendárov ako pravidelné renomované podujatie. Veď nie je sa čomu čudovať, 1 800 degustujúcich, hovorí za všetko.
Z roka na roka sme dokázali do mesta pod Urpínom prilákať špičkových slovenských výrobcov vína, aj distribútorov. Dali sme priestor aj novým metódam, novým vinárstvam a talentom. Tak sa nám podarilo naplniť myšlienku 1 mesto, 1 deň, 1000 chutí.
Vínšpacírka si tvrdou prácou získala stabilné miesto medzi podujatiami v Banskej Bystrici. Vo verejnosti je veľmi známa aj tým, že počas nej oficiálne slávnostným spustením fontány na Námestí SNP otvárame letnú sezónu, je to prvá terasová záležitosť, keď sa celé mesto stretne po zime na Námestí.
Naše aktivity
Aby sme zaujali nielen vinárov a návštevníkov, rozhodli sme pre niekoľko atraktívnych momentov, ktoré dodnes rezonujú vo vinárskej obci. Vytvorili sme 3 slovenské rekordy, keď doslova víno, resp. šampanské tieklo potokom a „štople“ lietali vzduchom.
- Hromadná sabráž – 46 účastníkov rekordu v jednom momente seklo fľašu sektu
- Sabráž na čas a počet seknutých fliaš, ktorý drží Miroslav Balla. Za 39 sekúnd sekol neuveriteľných 65 fliaš.
- Sabráž do diaľky, rekord ktorého držiteľom je Ondrej Fukna. Hrdlo fľaše letelo neskutočných 20,03 m.
Rovnako hrdí sme na ďalšiu z pevných súčastí Vínšpacírky – a tou je ocenenie Osobnosť Vínšpacírky z oblasti enológie a vinárstva. Presvedčiť slovenské vinárske kapacity, aby prišli do nevinárskeho mesta a prevzali si „nejaké“ ocenenie, nebolo jednoduché. No zrejme sa dobre chýry o našej akcii šírili aj v najvyšších kruhoch, a tak sme mohli oceniť prvú dámu slovenskej enológie pani Dorotu Pospíšilovú, barda slovenského vinárstva prof. Fedora Malíka, zakladateľa biovinohradníctva na Slovensku Jána Domina (In memoriam) či úspešného šľachtiteľa Ondreja Korpása. Symbolickú päticu najväčších osobností uzatvára Miroslav Petrech, pestovateľ, vinár, odborník na rizlingy. Jeho rizling rýnsky z roku 2001 získal najvyšší počet bodov vo svetom prestížnom hodnotení vín Roberta Parkera. Ocenenie má svoju originálnu podobu, ktorú pre túto príležitosť vytvorila šperkárka Magdalena Jančurová. A najväčším ocenením pre nás je, že pani Pospíšilová má našu sošku hneď vedľa Krištáľového krídla.
Nemôžeme tiež opomenúť aktivitu udeľovania ocenenia Bystrický biely a červený anjel, o ktoré sa môžu uchádzať vína z Banskobystrického regiónu.
A aby sme nezabudli, celé podujatie pokrývame aj po mediálnej stránke a sme tiež vďační za dlhoročné mediálne partnerstvá. Sme jednou z mála lokálnych akcií, ktoré už dávno prekročili hranice svojho regiónu, aj vďaka je medializácii a dobrému menu, čo si pochvaľuje aj samotná vinárska obec.
Vínšpacírka je explózia pozitívnej energie, tvrdá práca a skvelá príležitosť ako vidieť množstvo spokojných a usmiatych ľudí. A to predsa stojí zato!
